Довгострокові та короткострокові кредити — чим відрізняються?

Довгострокові та короткострокові кредити — чим відрізняються?

Зміст:

Відповідь на запитання «Чим відрізняється довгостроковий кредит від короткострокового?» очевидний — терміном, який кредитор видає позикові кошти. Але це не єдина особливість, тому детально розберемося, який короткостроковий кредит, а який довгостроковий, і як вибрати оптимальний варіант залежно від фінансової ситуації.

Кредити є важливим інструментом для тих, хто потребує додаткових фінансових ресурсів. Кредити можуть бути довгостроковими чи короткостроковими. Вони відрізняються між собою не лише терміном погашення, а й умовами видачі.

Який кредит краще - довгостроковий чи короткостроковий?

Короткострокові кредити - це кредити, які видаються на відносно невеликий період часу, зазвичай на 30 днів. Як правило, вони призначені для того, щоб покрити несподівані витрати чи проблеми, що потребують негайного вирішення. Крім того, короткостроковий кредит може бути вигідним для тих, хто не хоче планувати свої фінанси на довгострокову перспективу.

Довгострокові кредити, навпаки, видаються на тривалий період, який може становити кілька років. Вони часто використовуються для різних цілей, таких як покупка будинку або автомобіля, розширення бізнесу та інших великих інвестицій. Крім того, довгостроковий кредит може мати більш низький відсоток, ніж короткостроковий, оскільки позичальнику необхідно повернути позичальнику велику суму грошей, і термін погашення також може бути збільшений.

За довгостроковими кредитами зазвичай звертаються, коли плануються значні витрати: купівля нерухомості, автомобіля чи великої побутової техніки, оплата навчання, купівля обладнання підприємствам тощо. Чому довгостроковий кредит кращий за короткостроковий у подібних ситуаціях? Більш тривалий термін виплати позики дозволяє знизити регулярний (щомісячний) платіж, тому боргове навантаження позичальника не буде непосильним. Тим, кому потрібна позичка на рік чи більше, слід звернутися до банку.

Але чому тоді такі популярні короткострокові позики? У житті багато ситуацій, коли потрібна відносно невелика сума буквально кілька тижнів, після чого позичальник готовий повністю погасити борг. У разі немає сенсу оформляти довгострокову позику. Тим, хто не знає, де найпростіше взяти швидку короткострокову мікропозику, рекомендуємо звернутися до МФО.

Або скануйте QR-код, щоб завантажити додаток

Коли короткостроковий кредит стає довгостроковим?

Для початку уточнимо, що таке короткостроковий та довгостроковий кредит. Класичний довгостроковий позику видається терміном понад 1 року*, відповідно, усе, що менше, вважатимуться короткостроковим кредитом. Однак після оформлення кредиту у позичальника можуть виникнути обставини, які не дозволяють йому виконати боргові зобов'язання так, як він планував. Наприклад, людина втратила роботу, що ускладнить виплати, чи навпаки, їй підняли заробітну плату і в неї з'явилася можливість виплатити кредит достроково. Як діяти в таких випадках?

  1. Позичальник може звернутися до кредитора, щоб попросити про відстрочку платежу. Якщо фінансова ситуація погіршилася, то можна продовжити (пролонгувати) короткостроковий кредит. У МФО в таких випадках, як правило, необхідно внести відсотки, що набігли по позиці, після чого термін дії кредитного договору продовжується. Оскільки пролонгацію можна повторювати знову і знову, позика за фактом стає довгостроковою. У банку можна подати заявку на реструктуризацію кредиту з проханням змінити умови кредитування, зокрема, продовжити період користування позиковими коштами, але це складніший і триваліший процес порівняно з пролонгацією в МФО. Вигода у продовженні позички для позичальника полягає в тому, що до нього не буде застосовано штрафних санкцій.
  2. Зворотна ситуація виникає, коли довгостроковий кредит перетворюється на короткостроковий. Якщо у позичальника з'явилися можливість і бажання повернути гроші раніше за встановлений термін, він може звернутися до кредитора, щоб уточнити точну суму для погашення боргу. Цей варіант є вигідним для клієнта, оскільки дозволяє заощадити гроші на відсотках (їх вважають лише за дні фактичного користування позиковими грошима). Однак слід врахувати, що у різних організаціях діють свої умови щодо дострокового закриття кредиту.

Який кредит вигідніший — довгостроковий чи короткостроковий?

Тим, хто намагається розібратися, який кредит дорожчий — короткостроковий чи довгостроковий, повинні знати, що довгострокові позички видаються під нижчі відсоткові ставки, проте оформити їх значно складніше за короткострокові. Щоб мінімізувати ризики невиплати, кредитор пред'являє до потенційного позичальника суворіші вимоги. Найбільше шансів отримати вигідний довгостроковий банківський кредит у клієнтів з гарною кредитною історією, які готові надати довідку про доходи, залучити поручителів, забезпечити заставу. Довгострокові позики у МФО зазвичай також видають позичальникам з гарним кредитним рейтингом та постійним клієнтам.

А чи можлива ситуація, коли короткостроковий кредит вигідніший за довгостроковий? Так, таке також можливо. Найкращим варіантом для позичальника можна вважати безвідсоткову позику, яку можна оформити в МФО. Як правило, такі умови пропонують клієнтам, які звернулися вперше: зазвичай вони можуть взяти кредит на 14–30 днів без переплат. Надалі сумлінні клієнти МФО періодично отримують індивідуальні пропозиції дешевих позик зі значними знижками за процентними ставками. Однією з переваг кредитування в МФО є можливість позичити гроші без проблем навіть людям із зіпсованою кредитною історією.

Короткострокові, середньострокові та довгострокові кредити

Отже, нагадуємо, що короткострокові та довгострокові кредити — це позики, які видаються на різний термін.

  • До короткострокових відносяться позики терміном до 1 року*. Зазвичай короткострокове кредитування має на увазі невеликі суми та вищі відсоткові ставки, що пов'язано з простим оформленням та лояльним ставленням до клієнтів.
  • Довгострокові кредити підходять, коли планується велике придбання. Період користування позиковими грошима може становити 5, 10, 20 років і довше. Процентні ставки за довгостроковими договорами нижчі порівняно з короткостроковими позиками, проте умови їх оформлення є досить жорсткими.
  • Середньострокові позики видаються на 1–3 роки*.

Знаючи відмінності між короткостроковими, середньостроковими та довгостроковими кредитами, простіше оцінити плюси та мінуси кожного варіанту в конкретній ситуації та прийняти оптимальне рішення.

Організації, що видають короткострокові та довгострокові кредити та позики

Тепер, знаючи, як визначити короткостроковий або довгостроковий кредит, залишилося розібратися, де і на яких умовах їх можна взяти.

За довгостроковими кредитами з періодом погашення 5 років і більше потрібно йти до банку. Щоб взяти позику, доведеться підготувати пристойний пакет документів:

  • особисті (паспорт, ІПН);
  • з працевлаштування та доходів (довідки про зарплату або пенсію, податкові декларації тощо);
  • за заставою (оціночні звіти та ін.);
  • додаткові (витяги з банківського рахунку тощо).

Короткостроковий мікрокредит найпростіше оформити в МФО. Наприклад, у ШвидкоГроші можна позичити гроші терміном від 3 до 140 днів**. Варто зазначити, що в мікрофінансових організаціях короткостроковими вважаються мікропозики тривалістю до одного місяця, а все, що довше, — це вже довгострокові мінікредити, за якими передбачено інші умови, зокрема нижчу відсоткову ставку.

Перевагами звернення до ШвидкоГроші з обох видів кредиту є простота та швидкість оформлення. Невипадково такі позички називають швидкопозикою — рішення за заявкою приймається протягом півгодини, а гроші можна отримати того ж дня, тоді як у банках цей процес триває кілька днів.

Довгострокові та короткострокові кредити в ШвидкоГроші - які переваги?

У ШвидкоГроші надаються короткострокові та довгострокові кредити на картку. Як правило, вони дуже зручні та швидкі в отриманні. Ви зможете подати заявку на кредит на будь-яку банківську картку через інтернет.

Залежно від вашої потреби ви можете вибрати мікрокредит, мінізайм або інший кредитний продукт. Якщо вам потрібно отримати швидкий кредит на короткий термін, вам підійде короткостроковий кредит. Якщо ж вам потрібні кошти на більш тривалий термін, ви можете подати заявку на довгостроковий кредит.

Крім того, ШвидкоГроші надає унікальну можливість отримати кредит переказом на картку онлайн. Це дуже зручно, тому що немає необхідності залишати будинок і витрачати час на відвідування офісу.

Незалежно від того, який кредитний продукт вам підійде найбільше, ШвидкоГроші надає простий та зручний спосіб отримання кредиту.

*Всі умови кредитування потрібно уточнювати в конкретній кредитній організації. У статті наведено середньостатистичні цифри для прикладу.

**Уточнюйте умови кредитування на момент оформлення кредиту у конкретній організації. Інформація у статті є ознайомчою та не відображає всіх умов договору.

Який кредит можна взяти у компанії ШвидкоГроші - види кредитів

Яку суму можна взяти в борг у компанії ШвидкоГроші

Хто може звернутися за кредитом у ШвидкоГроші - кому дадуть позику

На які цілі видається кредит у ШвидкоГроші

420

Розкриття інформації 

Наші реквізити:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. (044) 498 10 20, info@sgroshi.com. Ліцензія видана Нацкомфінпослуг, розпорядження від 28.02.2017 р. №438, яка переоформлена 07.03.2024р. Національним банком України на ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання послуги – надання коштів та банківських металів у кредит.

Реквізити для клієнтів Захищеної категорії:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. 0800 504420, virymovzsu@sgroshi.com

Детальніше про умови отримання кредиту