Національний банк оштрафував ТОВ «Смартівей Юкрейн» ✍📃

Національний банк оштрафував ТОВ «Смартівей Юкрейн» ✍📃

У вересні 2023 року мікрофінансова компанія Smartiway разом із кількома іншими небанківськими організаціями та банками потрапила під санкції Національного банку України. ТОВ "Смартівей Юкрейн" оштрафували на 255 тис. грн.

Про штраф фінансової компанії повідомив і сам регулятор у своєму офіційному блозі.

Знайти на самому сайті smartiway ua інформацію про письмові попередження та штрафи з боку НБУ не вийде, але дані є у відкритих джерелах. Важливо не плутати МФО «Смартівей Юкрейн» із компанією Смартвей Тудей: остання не має відношення до фінансової сфери діяльності та не надає свої послуги на території України.

Smartiway — відомості про компанію

ТОВ «Смартівей Юкрейн» — мікрофінансова компанія, яка видає швидкі кредити онлайн та позиціонує себе як прогресивну команду професіоналів з досвідом роботи у фінтеху з 2013 року. Місія організації – зробити систему кредитування в Україні соціально відповідальною. Мета — забезпечити максимальну швидкість, доступність, сучасність, прозорість та позитивні емоції.

Smartiway кредит онлайн пропонує оформити тільки через свій мобільний додаток. Це дозволяє відкрити позику цілодобово з мінімальними витратами часу та обмеженим пакетом документів. Компанія видає мікрокредити клієнтам віком від 18 до 65 років.

Щоб оформити кредит через Смартівей онлайн, знадобляться паспорт, ідентифікаційний код, смартфон із актуальним номером телефону та особиста банківська карта. Це стандартні умови отримання кредиту. У МФО «ШвидкоГроші» теж потрібні паспорт, ІПН та банківська карта. Але позику можна оформити не лише через смартфон, а й за допомогою планшета чи комп'ютера на офіційному сайті компанії.

Або скануйте QR-код, щоб завантажити додаток

За що було нараховано штраф «Смартвей»?

Національний банк України у вересні 2023 року застосував до 17 небанківських фінансових установ заходи впливу за порушення у сфері фінансового моніторингу та валютного законодавства. У переліку компаній-порушників є і товариство з обмеженою відповідальністю «Смартівей Юкрейн», яке НБУ оштрафував на 255 тис. грн за порушення вимог:

  • частини 1 статті 8 Закону про ПВК/ФТ щодо неналежного виконання установою зобов'язання розробляти та впроваджувати, з урахуванням вимог законодавства, результатів національної оцінки ризиків та оцінки ризиків, характерних для її діяльності, внутрішні документи з питань ПВК/ФТ;
  • абзацу 2 частини 2 статті 7 Закону про ПВК/ФТ щодо неналежного виконання компанією зобов'язання здійснювати оцінку ризиків, характерних для її діяльності;
  • пункту 4 частини 2 статті 8, частин 2–4, 7 статті 11 Закону про ПВК/ФТ, які полягають у нездійсненні організацією належної перевірки своїх клієнтів.

Мікрофінансова компанія також отримала письмове попередження за порушення вимог пункту 15 частини 2 статті 8 Закону про ПВК/ФТ та абзацу 4 пункту 41 розділу IV Положення № 90 щодо неналежного виконання організацією зобов'язання своєчасно та в повному обсязі надавати (оформлювати, посвідчувати) на запит Національного банку достовірну інформацію та/або документи (висновки, рішення тощо), копії документів або витяги з документів, що стосуються виконання суб'єктом первинного фінансового моніторингу вимог законодавства з питань ПВК/ФТ.

Переваги та недоліки оформлення кредиту в Smartiway

Швидке та цілодобове оформлення кредиту онлайн через телефон — одна з основних причин, яка спонукає позичальників взяти кредит у Смартиві. Достатньо завантажити Смартивей на смартфон з ОС Android або iOS, потім пройти реєстрацію та подати заявку. За умови схвалення компанією заявки на кредит у мобільному додатку, гроші зараховуються на картку протягом кількох секунд.

Основні переваги оформлення кредиту в Smartiway:

  • можна взяти позику з будь-якої точки України;
  • потрібні лише смартфон, ІПН та особиста карта будь-якого банку;
  • рішення з видачі кредиту приймає штучний інтелект (AI);
  • обробка та видача здійснюються блискавично - середній час, витрачений користувачем, становить 2 хв 27 с;
  • є можливість пролонгації кредиту;
  • передбачені лояльні умови кредитування, немає комісій та донарахувань заднім числом, у Smartiway промокод можна використовувати для більш вигідного оформлення кредиту;
  • забезпечується безпека - світовий стандарт PCI DSS, розроблений Visa та Mastercard.

Через мобільний додаток можна взяти кредит 24/7 та до МФО «ШвидкоГроші». Уся процедура займає близько 15 хвилин. Гроші одразу зараховуються на картку після схвалення заявки. Повторний кредит можна отримати ще швидше, оскільки інформація про клієнта вже є у системі.

У Smartiway повторний кредит можна оформити на велику суму. У «ШвидкоГроші» також є така нагода. Для старих клієнтів доступні різні акції для більш вигідного кредитування.

Один із суттєвих недоліків оформлення позики в Smartiway — можливість подати заявку лише через мобільний додаток. Не усі клієнти користуються смартфонами. Крім цього, є й ті, хто вважає такий спосіб менш безпечним. Деякі позичальники вважають за краще оформляти кредити готівкою. У «ШвидкоГроші» подати заявку на нову позику можна через додаток, на офіційному сайті, по телефону або у відділеннях по всій території України. Клієнти МФО «ШвидкоГроші» можуть оформлювати кредити як на картку, так і готівкою.

Вимоги до віку клієнтів ТОВ «Смартівей Юкрейн» - від 18 до 65 років. До компанії «ШвидкоГроші» можуть звернутися позичальники віком до 70 років.

Або скануйте QR-код, щоб завантажити додаток

Висновок

Мікрофінансова компанія Smartiway пропонує можливість швидко оформити позику 24/7. Зробити це можна тільки через однойменну мобільну програму, що не для всіх потенційних позичальників може бути зручно. Для оформлення потрібен мінімальний пакет документів — паспорт, ІПН та банківська картка. Взяти позику готівкою в цьому МФО не вийде, тільки із зарахуванням кредитних коштів на картку. Погасити кредит можна через програму, онлайн-банкінг, у касі банку та деяких терміналах.

Розкриття інформації 

Наші реквізити:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. (044) 498 10 20, info@sgroshi.com. Ліцензія видана Нацкомфінпослуг, розпорядження від 28.02.2017 р. №438, яка переоформлена 07.03.2024р. Національним банком України на ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання послуги – надання коштів та банківських металів у кредит.

Реквізити для клієнтів Захищеної категорії:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. 0800 504420, virymovzsu@sgroshi.com

Детальніше про умови отримання кредиту