В Україні збільшилася частка позичальників мікрокредитів «до зарплати» до 67% 💸💰

В Україні збільшилася частка позичальників мікрокредитів «до зарплати» до 67% 💸💰

За результатами дослідження впливу війни на мікрокредитування в Україні, на сьогоднішній день послугами мікрофінансових організацій користуються приблизно 13% дорослих українців. Частка позичальників, оформляючих кредити «до зарплати», у 2022 році була на рівні 42%, але у 2023 році збільшилася до 67%.

Друге за популярністю серед позичальників цільове призначення мікрокредиту - оплата лікування або купівля ліків в аптеці. 2022 року його частка становила 15%, 2023 року зросла до 31%. На третьому місці – витрати на ремонт будинку чи машини. Частка таких позичальників склала 19% проти 12% у 2022 році.

Інші популярні причини — це оплата комунальних послуг та купівля одягу чи взуття. На першу припадає 17% усіх позичальників, на другу — 15%. Порівняно з 2022 роком показники зросли на 8% та 7% відповідно.

Дослідження показало, що потреби в багатьох інших статтях витрат або незначно збільшилися, або залишилися такими ж. Істотно знизилася частота оформлення мікрокредитів для відпочинку. У 2022 році частка позичальників, які оформляють кредит на відпустку, становила 10%. 2023 року вона зменшилася вдвічі — до 5%.

Під час дослідження також вдалося встановити, що з початком повномасштабного вторгнення 13% опитаних вперше оформили мікрокредит, 46% стали частіше звертатися до МФО, тоді як 12%, навпаки, почали менше користуватися послугами мікрофінансових організацій. Лише 3% респондентів заявили, що більше не оформлюють мікрокредити. У 26% опитаних нічого не змінилося щодо користування послугами МФО.

Кількість клієнтів збільшилася і в мікрофінансовій компанії «ШвидкоГроші». У березні 2023 року послугами МФО скористалися 10 304 клієнти. За рік показник зріс на понад 50%. У лютому 2024 року кредит у «ШвидкоГроші» оформили 15 783 позичальники.

Або скануйте QR-код, щоб завантажити додаток

Як часто українські позичальники оформляють мікрокредити

За результатами дослідження, по 34% опитаних оформляють мікропозики кілька разів на місяць та відкривають кредити 1–2 рази на місяць. Ще 13% звертаються до МФО кожні 3–5 місяців, 7% кожні півроку. По 5% респондентів оформляють мікропозики щорічно і рідше.

У презентації зазначено: «У 60% опитаних відкрито одночасно 1–3 мікрокредити, 70% одразу користуються послугами 1–3 мікрофінансових організацій. Більше 60% позичальників пояснюють такий підхід нестачею грошей, тобто одним кредитом не вдається покрити всі поточні витрати і доводиться відкривати ще одну або кілька позик. Інші причини звернення одночасно до кількох МФО — перекредитування (18%) та зручність та вигода диверсифікації (15%)».

При виборі мікрофінансової компанії опитані позичальники насамперед звертають увагу на відсоткову ставку за позикою за день. Крім цього, відіграє роль повна ставка за весь термін позики та максимальний розмір кредиту, який можуть надати клієнту МФО.

У мікрофінансову компанію «ШвидкоГроші» звертаються як за кредитом «до зарплати», щоб покрити поточні витрати, так і за більшими позиками для оплати лікування, купівлі техніки, ремонту авто тощо. У МФО також можна скористатися послугою перекредитування: взяти кредит на погашення інших позик.

Українці звертаються не до банків, а до МФО

У ході дослідження встановлено, що понад 80% українських позичальників віддають перевагу МФО, а не банкам. Причини такого рішення — просте та швидке оформлення кредиту, відсутність тривалих перевірок особи та платоспроможності позичальника. Такі самі умови пропонує і мікрофінансова компанія «ШвидкоГроші».

У МФО можна подати заявку на відкриття кредиту онлайн на сайті або через мобільний додаток. Вся процедура займає до 20 хвилин, а гроші зараховуються на картку будь-якого банку моментально після схвалення позики. При цьому з документів потрібні лише паспорт та ідентифікаційний код.

«Найважливіші причини звернутися не до банку, а до мікрофінансової компанії — швидкість оформлення позики, можливість отримання грошей онлайн, швидке зарахування кредитних коштів на картку» — так зазначено в дослідженні.

Компанія «ШвидкоГроші» висуває лояльні вимоги до клієнтів — наявність громадянства України та віком від 18 до 70 років. Офіційне працевлаштування не має значення, головне – отримувати стабільний дохід. До МФО можуть звернутися позичальники з поганою кредитною історією. Відсоток схвалення заявок у «ШвидкоГроші» високий, тому кожен має шанси на отримання грошей.

Які доходи у позичальників МФО

За даними проведеного дослідження, у 39% респондентів дохід становить 15000–30000 грн. на місяць. У 32% позичальників місячний дохід - від 7000 до 15000 грн., у 8% - менше 7000 грн. на місяць. Крім цього, 12% респондентів, які є клієнтами МФО, отримують за місяць від 30000 до 45000 грн. Місячний дохід у розмірі понад 45 000 грн — у 6% опитаних.

Для МФО «ШвидкоГроші» не має значення рівень доходу позичальника, тож звернутися до компанії для відкриття позики може і той, хто отримує мінімальну заробітну плату або соціальну допомогу. Надавати довідку про доходи не потрібно. Головне - тверезо оцінювати свої фінансові можливості для своєчасного погашення виданого кредиту.

Докладніше про хід дослідження

Дослідження проходило з 5 по 21 грудня 2023 року. Експерти проводили опитування у форматі інтерв'ю онлайн. Учасниками дослідження на замовлення Асоціації українських банків стали 1079 клієнтів мікрофінансових компаній та 1005 опитаних репрезентативно населенню віком 18–55 років із міст України.

Висновок

Кількість клієнтів МФО в Україні зростає, що можна пояснити зручністю співпраці з мікрокредитними організаціями. Настільки швидко і легко оформити кредит у більшості банків не вийде, тоді як у компанії «ШвидкоГроші» позику видадуть онлайн за 15–20 хвилин. Головне — тверезо оцінювати свої фінансові можливості та вчасно погашати кредити.

Розкриття інформації 

Наші реквізити:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. (044) 498 10 20, info@sgroshi.com. Ліцензія видана Нацкомфінпослуг, розпорядження від 28.02.2017 р. №438, яка переоформлена 07.03.2024р. Національним банком України на ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання послуги – надання коштів та банківських металів у кредит.

Реквізити для клієнтів Захищеної категорії:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. 0800 504420, virymovzsu@sgroshi.com

Детальніше про умови отримання кредиту