Що таке цільовий іпотечний кредит

Що таке цільовий іпотечний кредит

Зміст:

Цільовий іпотечний кредит — що це? Пошуки відповіді це питання ведуть у Стародавню Грецію. Іпотекою елліни називали стовпи, які встановлювали на земельних ділянках, які були заставним майном (так, давні греки також брали кредити!). Стовпи сьогодні не ставлять, але поняття «іпотека» збереглося до наших днів: так називають позику, яка видається під заставу нерухомості — земельного наділу, будинку чи квартири.

Цільовий та нецільовий іпотечний кредит — у чому різниця?

Оформлення іпотечного кредиту передбачає наявність заставного майна (так званого забезпечення). Як зрозуміти, що потрібно саме вам — нецільова іпотека чи цільовий кредит?

Справа в тому, що заставою можуть виступати:

  1. Об'єкт, який купується за рахунок кредиту.

Наприклад, позичальник може звернутися до банку, щоб оформити позику на купівлю квартири. Вона і буде заставним майном. У цьому випадку іпотека — це цільовий кредит, оскільки позикові гроші видаються на конкретну мету.

  1. Об'єкт (нерухомість), що вже є власністю позичальника.

Наприклад, клієнт планує покупку автомобіля або відкриття/розвиток бізнесу. Він може закласти вже наявну у нього нерухомість, щоб отримати потрібну суму, яку він витрачатиме на свій розсуд (це і є нецільовий іпотечний кредит).

Таким чином, цільовий кредит на погашення іпотеки видається під заставу нерухомості, що купується (її ще належить викупити), а нецільовий надається під забезпечення нерухомості, яка вже є власністю позичальника.

Висновок: цільовий та нецільовий іпотечний кредит відрізняються за типом заставного майна та можливості витрачати позикові кошти. При цільовій іпотеці гроші, як правило, відразу перераховуються продавцю, а нецільова іпотека має на увазі вільне витрачання коштів.

Або скануйте QR-код, щоб завантажити додаток

Теоретично, позику на купівлю нерухомості можна взяти і без застави — як цільовий чи нецільовий споживчий кредит. Такий варіант підійде, якщо не вистачає відносно невеликої суми або кредитор з якоїсь причини не схвалює обрану нерухомість.

Чим відрізняється цільовий кредит від іпотеки? Терміни та суми споживчих кредитів завжди менші, ніж за іпотекою (споживчі кредити зазвичай обмежуються 5-10 роками*, а іпотеку можна оформити на 20 років* і більше), а процентні ставки завжди вищі.

Який кредит вигідніший?

Заставні іпотечні кредити традиційно вважаються одними з найвигідніших завдяки низьким відсотковим ставкам. Це найкращий варіант, коли потрібна велика сума позикових коштів на тривалий термін. Разом з тим варто враховувати, що оформлення іпотечних кредитів пов'язане з додатковими витратами, що включають:

  • перевірку та оцінку заставного об'єкта;
  • послуги нотаріуса;
  • обов'язкове страхування життя позичальника та об'єкта купівлі, які потрібно оновлювати щороку, поки виплачується позичка, та ін.

Ще одна поширена умова іпотечних договорів — внесення клієнтом первісного внеску у розмірі від 10% вартості* об'єкта нерухомості. З урахуванням усіх витрат кредитування виявляється не таким дешевим, як хотілося б. Перш ніж ухвалити рішення при виборі кредитора, вивчайте банківські рейтинги та умови різних кредитних програм.

Перевагою звичайного кредиту перед іпотекою є відсутність обмежень при виборі об'єкта купівлі: позичальник може самостійно вибирати квартиру, будинок або земельну ділянку без погодження та схвалення кредитора.

Крім того, у разі оформлення цільової іпотеки об'єкт нерухомості, що купується, залишається заставою до моменту повного погашення боргу, і позичальник не вправі розпоряджатися ним, наприклад, він не може його продати. Якщо ж житло чи земельний наділ купуються за гроші звичайного кредиту, то нерухомістю можна розпоряджатися на свій розсуд, у тому числі без проблем продати його.

Який кредит простіше і швидше отримати?

У кожного з представлених варіантів купівлі нерухомості в кредит є свої плюси та мінуси. Якщо говорити про особливості оформлення, то більш простим та швидким варіантом є споживчий кредит. Для його отримання потрібен мінімальний пакет документів, тоді як іпотеку можна взяти лише за наявності документів із заставного забезпечення, а також підтверджують працевлаштування, доходи і навіть стаж. Термін ухвалення рішення щодо заявки на споживчий кредит обмежується одним днем, тоді як оформлення іпотеки займає кілька тижнів.

Цільовий іпотечний кредит - для чого варто звернутися до ШвидкоГроші

На жаль, компанія ШвидкоГроші не надає цільових іпотечних кредитів. Проте, ми можемо запропонувати вам інші види кредитів, такі як короткострокові позики на картку або мікрокредити. Наприклад, ви можете взяти гроші для внесення початкового внеску за іпотечною позикою або чергового платежу за іпотекою.

Ми готові надати вам необхідну фінансову допомогу у найкоротші терміни та з мінімальними вимогами до позичальників. При цьому ми гарантуємо повну конфіденційність та безпеку ваших персональних даних. Якщо вам потрібна додаткова інформація, ви можете відвідати наш сайт або звернутися до наших спеціалістів за телефоном. Ми будемо раді допомогти вам вирішити ваші фінансові проблеми.

*Всі умови кредитування потрібно уточнювати в конкретній кредитній організації. У статті наведено середньостатистичні цифри для прикладу.

**Уточнюйте умови кредитування на момент оформлення кредиту у конкретній організації. Інформація у статті є ознайомчою та не відображає всіх умов договору.

Який кредит можна взяти у компанії ШвидкоГроші - види кредитів

Яку суму можна взяти в борг у компанії ШвидкоГроші

Хто може звернутися за кредитом у ШвидкоГроші - кому дадуть позику

На які цілі видається кредит у ШвидкоГроші

109

Розкриття інформації 

Наші реквізити:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. (044) 498 10 20, info@sgroshi.com. Ліцензія видана Нацкомфінпослуг, розпорядження від 28.02.2017 р. №438, яка переоформлена 07.03.2024р. Національним банком України на ліцензію на діяльність фінансової компанії з правом надання послуги – надання коштів та банківських металів у кредит.

Реквізити для клієнтів Захищеної категорії:

ТОВ «СПОЖИВЧИЙ ЦЕНТР», ЄДРПОУ 37356833, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського 133-А, тел. 0800 504420, virymovzsu@sgroshi.com

Детальніше про умови отримання кредиту